Un ghid complet despre termografiere

Termografia este o metoda foarte cunoscuta de inspectare a echipamentelor electrice si mecanice, bazata pe distributia caldurii in cadrul unei imagini, denumita in mod stiintific „harta termica”.

Aceasta metoda de inspectie se bazeaza pe faptul ca majoritatea componentelor dintr-un sistem prezinta o crestere a temperaturii in momentul in care se confrunta cu o functionare defectuoasa. Cresterea termperaturii intr-un circuit electric s-ar putea datora conexiunilor libere sau a rulmentilor uzati, in special in cadrul echipamentelor mecanice. Observand distributia caldurii specifice componentelor sistemului operational, pot fi localizate defectele si poate fi evaluata gravitatea lor.

Instrumentul de inspectie folosit in termografiere este denumit „Thermal Imager = camera de termoviziune„, acesta fiind un dispozitiv sofisticat, care masoara emisiile naturale de radiatie infrarosie de la un obiect incalzit, transformandu-le in puncte de intensitate pe o harta termica. Aceste camere de termoviziune sunt instrumente portabile, usor de operat prin intermediul panoului de comanda, care nu prezinta obligativitatea unui contact fizic cu sistemul. Din studiile disponibile pe platforma http://electricenergy.ro/termografiere, rezulta ca inspectiile pot fi efectuate in conditii de functionare completa, iar din aceasta cauza se poate spune ca termografia reprezinta o metoda de inspectie ce nu prezinta dezavantajul pierderii sau incetinirii liniilor de productie.

Camere de termoviziune

Camerele de termoviziune sunt instrumente sofisticate de masura, care analizeaza emisiile naturale de radiatie infrarosie, provenite de la obiecte incalzite. Dispozitivele moderne, precum LAND TI814 sunt, de obicei, foarte flexibile si dispun de numeroase functionalitati standard sau optionale.

Focalizarea motorizata este una dintre ele, fiind o functionalitate utilizata pentru a obtine o imagine clara de la distante diferite de imaginea termica. Distanta de focalizare este de la 380 de milimetri sau 15 inci si poate ajunge la infinit. Functia de zoom electronic permite o marire a imaginii de doua sau patru ori. Afisajul imaginii termice este color, pe un ecran LCD de 102 mm sau 4 inci. Imaginea poate fi colorata in oricare dintre cele opt palete disponibile. Imaginea termica in timp real este afiasata si pe vizorul color incorporat, care detine o rezolutie inalta.

Memoria digitala – un sistem de memorie non – volatil este indispensabil pentru un dispozitiv folosit in procesul de termografiere, caci acesta permite captarea simpla a unui numar mare de imagini termice. Imaginile termice sunt stocate pe un card de memorie flash, detasabil.

Aceasta facilitate permite retinerea imaginii memorate in vizor si stergerea selecta a imaginii. Videoclipuri de cateva secunde pot fi stocate alaturi de fiecare imagine, iar fisierul de sunet poate fi reluat de catre camera de termoviziune sau cu software-ul de procesare a imaginii.

De obicei, un astfel de dispozitiv pentru termografiere vine insotit de un card de 256 MB, capabil sa stocheze pana la 1000 de imagini termice si pana la opt secnde de clip digital pentru fiecare harta termica. Dimensiunea fisierulul imagine, inclusiv adnotarea vocala este de 256 KB. Transferul catre software-ul de procesare a imaginilor si generarea de rapoarte este realizata printr-un cititor de carduri de memorie.