Sfaturi utile pentru achizitia si utilizarea vitrinei frigorifice

In orice afacere care implica vanzarea de produse alimentare perisabile, achizitia unei vitrine frigorifice este indispensabila. Inainte de a face o astfel de achizitie insa, trebuie sa tii cont de o serie de criterii, care sa garanteze eficienta.

Cum alegi vitrina frigorifica?

In primul rand, trebuie sa iei in considerare scopul pentru care a fost construita. Ai de ales intre vitrine frigorifice clasice, destinate bauturilor, intre vitrine frigorifice pentru mezeluri, vitrine destinate produselor de cofetarie sau inghetatei si vitrine verticale, deschise, destinate produselor din magazinele cu autoservire. Dupa ce ai luat decizia asupra tipului de vitrina de care ai nevoie, este extrem de important sa analizezi cu atentie dotarile pe care aceasta le are:
– Modul in care se deschide sau in care se utilizeaza;
– Marimea. Evident, aceasta va trebui sa incapa in spatiul pe care i l-ai destinat;
– Capacitatea de stocare;
– Consumul de energie electrica.
Trebuie sa acorzi o atentie sporita consumului de energie si temperaturii pe care vitrina o poate sustine, deoarece chiar si 1 grad Celsius diferenta poate sa creasca sau sa scada consumul deosebit de mult.

Ce trebuie sa faci in momentul in care ai gasit o vitrina care te atrage?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a masura temperatura. Chiar daca majoritatea vitrinelor sunt dotate deja cu un termometru, acesta este posibil sa aiba senzorul in apropierea evaporatorului, ceea ce inseamna un rezultat fals. In momentul in care esti in cautarea unei vitrine frigorifice este bine sa ai mereu la indemana un termometru independent, cu care sa poti verifica temperatura precizata de termometrul vitrinei. Daca diferentele sunt foarte mari, atunci este ceva in neregula cu cel din urma.

Daca in cazul temperaturii este totul in regula, este cazul sa verifici modul in care este izolata vitrina. De regula, aceasta trebuie sa fie izolata cu spuma poliuretanica groasa de minim 50 de mm, pentru a fi evitate pierderile de frig. O izolare de proasta calitate duce la costuri mult mai mari pentru energia electrica si in timp poate sa fie extrem de costisitoare.

Ce trebuie sa faci pentru a reduce costurile generate de vitrina?

Nimanui nu ii place sa cheltuiasca mult bani, mai ales atunci cand este vorba despre bani dati pe energie electrica sau pe consumabile. Daca vrei sa fii cat mai econom in ceea ce priveste consumul unei vitrine frigorifice, este ideal sa o pastrezi la temperatura recomandata pentru produsele din ea si sa o pozitionezi in asa fel incat sa fie intr-un mediu perfect. Sunt de evitat razele directe ale soarelui, expunerea vitrinei in directia jetului de aer sau montarea de ventilatoare deasupra vitrinei.

Daca se poate, este ideal ca agregatul frigorific sa fie montat in afara incintei magazinului. Temperatura din magazin trebuie sa se mentina la o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius iar umiditatea la 60 %. Acest lucru poate sa asigure atat un confort pentru clienti, cat si eficienta maxima pentru vitrina.