Secretele ochilor sanatosi

Protejarea vederii noastre este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a ne mentine calitatea vietii noastre. Cu toate acestea, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), 20 de milioane de americani sufera de o pierdere severa a vederii. Desi nu toate problemele oculare pot fi prevenite, exista numerosi pasi pe care ii putem lua pentru a ne ajuta sa ramanem sanatosi.

Obtineti un examen de baza pentru ochi. Cele mai multe cauze majore ale pierderii vederii nu au simptome in primele lor stadii, cand sunt cele mai tratabile. Astfel, este esential sa obtineti un examen de ochi de la inceputul varstei de 40 de ani, momentul in care pot sa apara semnele precoce ale bolii si schimbarile de vedere. Dupa acest screening, medicul dumneavoastra poate prescrie intervalele pentru examenele de urmarire.

Nu fumati. Fumul de tutun este legat de numeroase probleme de sanatate, inclusiv de degenerarea maculara legata de varsta. Fumatorii si fostii fumatori au mult mai multe sanse sa dezvolte aceasta conditie decat nefumatorii.

Mananca o dieta sanatoasa si echilibrata. Numeroase studii au aratat ca antioxidantii pot reduce riscul de cataracta. Puteti obtine antioxidanti consumand o dieta bogata in fructe si legume colorate sau verde inchis.
Poarta ochelari de soare. Purtati-le pentru a va proteja ochii de razele ultraviolete daunatoare ale soarelui, reducand riscul de cataracta si alte probleme oculare.

Purtati ochelari de protectie. Aproximativ 2,5 milioane de americani sufera leziuni oculare in fiecare an si ar trebui sa purtati ochelari de protectie atunci cand jucati sport de contact sau folositi unelte electrice.

Evitati oboseala ochilor. In aceasta varsta a tehnologiei informatiei, multi petrec ore lungi pe ecranele computerului. Pentru a reduce tulpina ochilor urmati regula 20-20-20. Faceti o pauza la fiecare 20 de minute si priviti la ceva de 20 de metri distanta pentru 20 de secunde.

Fa sport regulat. Ceva atat de simplu ca o plimbare zilnica de 20 pana la 30 de minute reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta cu pana la 70%.

Au examene fizice regulate pentru a verifica diabetul si tensiunea arteriala ridicata. Lasate netratate, ambele dintre aceste afectiuni pot provoca probleme oculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, retinopatie diabetica si degenerescenta maculara.

Cunoaste-ti istoria familiei. Pentru a va proteja viziunea, aflati daca in familia dumneavoastra se petrec conditii precum hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.