Ghid pentru cumpararea unui frigider de vin

Daca va intrebati de ce ar trebui sa cumparati un frigider de vin cand aveti deja un frigider obisnuit sau o combina frigorifica raspunsul e urmatorul. Fiecare aliment in parte are nevoie de o temperatura anume pentru o conservare optima. Vinul si bauturile alcolice nu au nevoie de o astfel de temperatura pentru a fi conservate ci trebuie doar sa nu inghete. Au in schimb nevoie de o temperatura optima pentru a fi consumate si pentru a le simti intregul gust si intreaga aroma. In cazul vinurilor aceasta este diferita in functie de soiuri.

Pentru a pastra vinul si bauturile alcoolice la temperatura optima pentru consum trebuie sa cumparati un frigider cu un compartiment separat pentru vin, unde temperatura este independenta de restul compartimentelor, sau sa cumparati un frigider special pentru pastratul vinului. Personal as opta pentru ultima varianta pentru ca este mai economica din diverse motive.

In general cumpararea unui astfel de frigider pentru uz propriu este optionala insa pentru un bar sau terasa este obligatorie pentru ca in felul acesta veti atrage clientii care nu se vor mai plange ca primesc bautura calda sau prea rece. Daca bagati sticlele in congelator exista riscul sa uitati de ele si sa inghete. Dupa ce vor ingheta bautura isi va pierde gustul. Asadar iata cateva sfaturi pentru alegerea celui mai bun frigider de vinuri.

Ergonomia este unul dintre criteriile pe care trebuie sa le aveti in vedere cand cumparati un astfel de frigider. Acesta trebuie sa aiba toate functiile utile cum ar fi dezghetarea automata, reglarea temperaturii si a umiditatii. Trebuie spus ca umiditatea recomandata pentru vinuri este de 75%. Ca atare nu doar temperatura conteaza. E important sa va uitati si la clasa energetica daca vreti sa faceti economie.

Tehnologia nu trebuie ignorata. Exista doua tipuri de tehnologii importante pe piata – cea cu compresor si cea cu celula termoelectrica. Prima este recomandata atunci cand vreti sa tineti la rece mai multe sticle. Frigiderele din a doua categorie sunt mai silentioase si sunt numite impropriu frigidere. Teoretic ele sunt racitoare de vin pentru ca nu fac decat sa absoarba caldura din sticle si sa le izoleze de mediul ambient. Aceasta tehnologie este recomandata atunci cand vreti sa pastrati la rece un numar redus de sticle.

Numarul de compartimente trebuie luat in calcul. In functie de soiuri, vinurile trebuie pastrate la temperaturi diferite. Daca aveti un frigider cu mai multe compartimente puteti pastra vinul rosu la temperatura ideala si vinul alb de asemenea. In functie de soiuri, vinul alb trebuie pastrat la o temperatura cuprinsa intre 6 si 12 grade, iar cel rosu intre 10 si 19 grade.

Dimensiunea, firma si pretul sunt alte elemente care trebuiesc analizate. Legat de dimensiune si pret nu sunt prea multe lucruri de spus. Trebuie analizate preturile a mai multor frigidere pentru a vedea care e trendul. Dimensiunea optima e diferita in functie de nevoile fiecaruia. In legatura cu firmele, cele mai apreciate pe aceasta nisa sunt Liebherr, Candy, Bosch, Whirlpool, Electrolux si Hyundai.