Casatoria nu este doar un act

Bucata asta de hartie este privita de unii drept o asigurare, iar de altii ca o restrictie. Intr-o discutie purtata in urma cu doua seri, nu am ajuns la nici o concluzie. Fiind o dezbatere pe tema perceptiei individuale, concluzia pur si simplu nu exista. Degeaba ii spui unui cal ca paharul e patrat, daca el il vede cilindric.

Eu vad asa:

Hartia respectiva reprezinta un reminder. Eu, ca barbat, voi fi la fel de tentat sa calc pe bec, iar ispitele nu vor lipsi. Totusi, inainte sa o fac a doua oara, presupunand ca mi-am pierdut deja mintile la prima, m-as gandi foarte serios daca imi doresc sa pun in pericol familia pe care o iubesc, chiar daca ma voi gandi si practic – aoleu, un posibil divort, partaj, suferinta etc; stai asa ca eu sunt casatorit, am un copil, nu pot risca aiurea, hai sa aflu ce-mi lipseste acasa si sa discut cu sotia pentru a nu se mai intampla asta etc. In acest caz, certificatul de casatorie este un lucru bun. Iti arata ce este cu adevarat important, presupunand ca iti iubesti sotia, dar ca rutina aferenta unei casnicii te-a impins, oarecum, spre indobitocire cronica.

Interlocutorul vede astfel:

Certificatul nu este altceva decat o restrictie. Imi arata cat ma pot misca. Nu face altceva decat sa ma limiteze. Sunt capabila sa am copii necasatorita si intr-o relatie armonioasa cu cineva. Nu este nevoie sa ne lege un act. Vreau sa ma simt libera, chiar daca, practic, nu prea as fi.

Concluzie

Pentru mine, Certificatul de Casatorie reprezinta un reminder a ceea ce este cu adevarat important – familia
Pentru altii nu e nimic altceva decat o restrictie.